sábado, 7 de marzo de 2015

Vies romanes


Hi van haver vies romanes a l'illa de Mallorca a l'antiguitat? Fer-se aquesta pregunta- feta anterioment per arqueòlegs, historiadors i curiosos en general- implica haver de fer una resposta doble: en primer lloc, un ''Sí, òbviament''. En segon lloc un ''però'' més adversatiu que mai.

Anem per parts. La primera resposta a la pregunta és un ''sí, òbviament''. No se li escapa a ningú que d'alguna manera s'havien de connectar per terra els punts d'interès de l'illa ja sigui per motius estratègics, militars o econòmics. Entre Palma i Pollentia, entre aquestes ciutats i les salines del llevant de l'illa, font de riquesa. I entre la plana interior que permet l'agricultura amb gran facilitat. No és, per tant, pensable que no existís cap via de comunicació. Aquesta teoria es recolza en les evidències arqueològiques. Aquí arribem a la 2a resposta a la pregunta que ens plantejàvem.

Aquesta segona resposta és ''però''. Com veníem dient, és obvi que va existir-hi algun tipus de via de comunicació per terra en època romana, ''però'' quin era el seu recorregut exacte? ''Però'' només hi havia una única via o hi havia una xarxa ben estructurada? ''Però'' en quina època es va construir exactament? ''Però'', ''però'' i ''però''...Què en sabem fins ara?

En primer lloc, cal comentar el traçat que se'n pot extreure de les poques restes que encara s'hi conserven segons els experts. De Palma a Pollentia trobem restes a Marratxinet altres fragments entre Santa Maria del Camí (nom molt encertat) i Alaró i uns metres més entre Alaró i Binissalem.
Això és tot. Moltes teories aposten per aquest traçat, així com la toponímia pot donar alguns punts de visibilitat i de raó a la teoria (vide Alaró, p.e.).

No només això, en el camí cap a Esporles, existeixen restes d'un camí al qual anomenen 'romà'. Per cert, que Esporles rep aquest nom del llatí sportulas 'senalla petita'.

En definitiva, a falta de mostres definitives podem assegurar que si no són d'època romana són, com a mínim una mostra fefaent que la tecnologia romana es va fer servir durant segles i segles.  


Algunes imatges dels anomenats 'camins romans' de Mallorca:


Camí entre Binissalem i Alaró


Camí entre Binissalem i Alaró

Entre Santa Maria del Camí i Alaró
Entre Santa Maria del Camí i Alaró


I també algunes imatges de les restes entre Palma i Esporles (aportació de Sebastià Sugranyes en un passeig amb el seu padrí):