jueves, 19 de junio de 2014

Primera Palma Romana

En un solar proper al nou Hospital de Son Espases -precisament en unes obres d'ampliació- es va trobar el que es pot considerar la primera Palma romana, les primeres restes materials d'assentament humà romà a la ciutat mallorquina (es data, precisament, c. 123, l'any en què sabem gràcies als textos que els romans van decidir enviar tropes per conquerir les illes Gimnèsies (Balears). En aquest mateix solar s'han trobat també restes de la cultura talaiòtica.

Com ja es pot comprendre, no és una gran ciutat, sinó un punt provisional que es va ocupar durant el procés de conquesta de l'illa. Es tracta, efectivament, d'un campament militar estable, és a dir, amb construccions pensades per perdurar més enllà d'una sola batalla, possiblement van haver de suportar una dura 'guerra' de conquesta contra els nadius aproximadament durant uns 50 anys. Es tracta d'un campament militar que recorda molt l'estructura d'una ciutat romana (no podem oblidar que molts campaments es van acabar convertint en grans ciutats). 

El cas d'aquest jaciment és una mica curiós: el van haver de moure de lloc perquè el lloc on s'havia trobat hi havia d'anar un dels edificis del complex hospitalari. Així doncs, mogut pedra a pedra, es pot visitar en un terreny proper.  de fàcil accés per una de les entrades  a l'hospital (es recomana entrar per la porta de la carretera de Valldemossa). 


Què hi trobem? Malgrat els múltiples contratemps que ha patit aquest campament militar, encara hi podem trobar estructures que el defineixen com a tal: 

1: Edificis dels comandants de l'exèrcit
Restes de la casa del Cònsol i de Qüestor
Detall de la casa del cònsol: impluvium amb conducció d'aigua
Detall de conducció d'aigua


2:Habitatges de soldats

Restes reals i suposades de la zona de residència de soldats 

3:Espai públic de reunió i formació dels soldats (forum)


Al fons, darrere de les cases dels soldats, espai reservat al forum
4:Punt hídric

Punt per emmagatzemar aigua



Vista general del jaciment, amb l'hospital de fons.

Tot i no ser gaire gran, és un punt de vital importància per a la història de Palma, de les Balears, és a dir, de la nostra història.

Si voleu saber-ne més, podeu llegir aquestes notícies.